header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto header foto
 
Hockey

Waterveld voor CMHC in 2019?

Nieuws afbeelding 10-11-2018
Al langere tijd ontvangt het bestuur vragen over de conditie van Veld 2 en Veld 3.

"De mat is wel erg versleten. Wordt hier iets aan gedaan?

"Wanneer wordt die kuil gerepareerd?

"Bijna overal in de regio wordt er op een waterveld gespeeld. Wanneer krijgen wij een echt waterveld?

Enige tijd geleden is een accommodatiecommissie in het leven geroepen om hier concreet antwoord op te geven. Het team, bestaande uit Wynand Häcker, Sjoerd van Rossem, Roger van Asselt en JanWillem Boland, is momenteel druk doende om vervanging van beide velden onder de juiste aandacht te krijgen van de gemeente Culemborg. Gemeentelijke budgetten, planning en juiste prioriteitstelling zijn hierbij de uitdaging.

Waterveld CMHC
Investeer nu en biedt een toekomst voor hockey binnen Culemborg !

Met deze boodschap is bestuur en accommodatiecommissie de afgelopen weken het gesprek aangegaan met de gemeente. De boodschap is er niet alleen één van hoop, maar ook één van zorg.

Krijgt CMHC de beschikking over een waterveld? Als het aan ons ligt, jazeker. Vanzelfsprekend! Enkele argumenten:

  • Tegenwoordig is een waterveld eerder norm dan uitzondering binnen de hockeysport. Sterker nog… binnen bepaalde klassen mag alleen nog maar op een waterveld worden gespeeld.
  • De schokabsorptie is vele male beter dan voor zandvelden. Voor watervelden ligt deze veelal ruim boven de 45%. Voor zandvelden ligt deze beduidend lager.
  • Het spelen op een waterveld is zowel vanuit technisch als tactisch oogpunt anders dan op semi of zand. Indien je dit niet op een waterveld kunt trainen, zal je tijdens uitwedstrijden ook een achterstand ervaren.
  • Vanwege hoge onderhoudskosten en milieu- en gezondheidseffecten ontraadt de KNHB de aanleg van semi-watervelden.
  • De afgelopen 2-3 jaar is er een bijna explosieve groei van nieuwe watervelden binnen hockeyend Nederland waarneembaar. Zand en zeker Semi wordt bijna niet meer aangelegd.
  • De concurrentie wordt voelbaar van verenigingen waar de accommodatie voor elkaar is.

Insteek van CMHC is dat veld 3 in 2019 vervangen wordt door een waterveld. Veld 2 zal waarschijnlijk een zandveld blijven, maar is ook zeker snel aan vervanging toe. Maar of onze ambitie ook werkelijkheid wordt?

Ook zorgen
De gemeente Culemborg is eigenaar van de velden en gaat daarmee ook over de investeringen die met deze accommodatie gemoeid zijn. Veld 2 en 3 zijn in 2002 aangelegd en daarmee al meer dan vier jaar financieel afgeschreven. Ook in technische zin zijn beide velden aan hun einde. Slijtage is duidelijk waarneembaar en na een regenbui blijkt dat ook de drainage niet functioneert. Er is zelfs een kans dat arbitrage het veld onbespeelbaar verklaart en afkeurt!

De gemeente Culemborg is bezig met een lange termijn investeringsplan. Hierbij worden alle investeringen t.b.v. de Culemborgse sportaccommodaties over een aantal jaren uitgespreid. In 2019 staat momenteel een voetbalvereniging gepland. Vreemd, want dit is zonder een juiste afweging en zonder interactie met CMHC bepaald!

Conform het huidige plan is CMHC pas in 2021 aan de beurt. Gelet op de eerdere argumentatie vormt deze insteek een zeer groot risico voor CMHC. Het valt ook niet uit te leggen dat voor CMHC met een technische afschrijvingstermijn van NEGENTIEN jaar wordt gerekend en voor voetbalverenigingen slechts zo’n tien jaar geldt!

Negentien jaar is voor ons een grote zorg. De effecten zullen we niet allen op hockey-technisch vlak merken, maar ook op het vlak van aantrekkingskracht CMHC.

Support CMHC!
Het spreekt vanzelf dat de accommodatiecommissie het gesprek met de gemeente blijft aangaan. Mocht je hieraan bij kunnen dragen, heb je contacten binnen de gemeente, kan jij helpen de juiste vraag te stellen? Laat het ons weten via [email protected].

Alleen een fitte vereniging levert fitte sporters. Streven is dat de juiste inhoudelijke argumenten worden gebruikt bij het stellen van prioriteiten. En als het aan ons ligt, ligt deze bij CMHC en houden we CMHC gezond!

Reacties


Er zijn nog geen reacties, plaats uw reactie hieronder

Reageer op het nieuws


Gerelateerde nieuwsberichten

Proef hockey

- Sponsoren -

- Agenda -

Nog geen agenda punten.
bekijk de agenda