header foto header foto header foto header foto header foto
 

Arbitrage en scheidsrechters

Een wedstrijd zonder arbitrage? Zie je het al voor je? Scheidsrechters op het veld zijn heel belangrijk!

Bij arbitrage gaat het om het in goede banen leiden van een wedstrijd conform het spelreglement van de KNHB. Kennis van de spelregels, sportiviteit, onpartijdigheid, betrouwbaarheid, scherpte en controle zijn belangrijke kenmerken waarover een scheidsrechter moet beschikken. Er wordt onderscheid gemaakt tussen bondsscheidsrechters en clubscheidsrechters.

Clubscheidsrechters
Voor de wedstrijden die niet onder tophockey vallen, moet de club zelf scheidsrechters regelen. Goed opgeleide clubscheidsrechters zijn dus onmisbaar.

Bij de jongste jeugd (t/m E8-tallen) worden wedstrijden begeleid/gefloten door een ouder uit het eigen team en een ouder uit het bezoekende team. Samen maak je eerst wat afspraken, waarbij het doel om het spel goed te leren spelen en spelplezier voorop staan. We noemen dit ook wel ‘coachend fluiten’.

Vanaf D-categorie worden scheidsrechters van buiten het eigen team ingepland.

Zodra je als CMHC lid de B-leeftijd hebt bereikt, ben je verplicht het scheidsrechtersdiploma te halen en wedstrijden te fluiten. Trainingsleden en trimhockeyers vormen hierop een uitzondering. De KNHB stelt ook dat vanaf 16-jarige leeftijd alle leden over een scheidsrechterskaart moeten beschikken. Uiteraard kunnen ouders ook hun scheidsrechterskaart via CMHC behalen. Fijn zelfs!

Goede kennis over de spelregels is belangrijk. En je zult merken … hoe vaker je fluit, hoe leuker het wordt!

CMHC beschikt over een scheidsrechterscommissie die zorgt dat voldoende scheidsrechters worden opgeleid, beginnende scheidsrechters worden begeleidt, scheidsrechters op het juiste niveau worden ingedeeld, en arbitrage binnen door CMHC op een juiste wijze wordt verzorgd.
Klik hier voor contactgegevens.

Indeling scheidsrechters
Vanaf B-leeftijd heb je bij CMHC de verplichting zo nu en dan een wedstrijd te fluiten. De scheidsrechterindeling volgt het wedstrijdschema. Hierbij wordt rekening gehouden met leeftijd, behaalde diploma’s en ervaring. Er wordt getracht iedereen evenveel in te delen. Onder de achttien jaar kan je alleen met toestemming van de scheidsrechterscommissie een seniorenwedstrijd fluiten.

Wat te doen bij verhindering
Scheidsrechters worden alleen ingedeeld op momenten dat ze zelf niet hoeven te hockeyen. Ben je niet in staat om je fluitbeurt te verrichten, dien je in principe zelf voor passende vervanging (binnen het eigen team) te zorgen!
Heb je vragen of heb je vervanging geregeld… geef dit door via [email protected].

No show !
Wanneer jij of je vervanger niet komt opdagen om de geplande wedstrijd te fluiten, heeft dit direct consequenties voor de wedstrijd. Ook zal het gevolgen hebben voor jouzelf. CMHC kan je een sanctie opleggen en zal in alle gevallen een door de KNHB opgelegde boete ook op jou verhaald worden.
Controleer regelmatig de CMHC-app, de website of je mail en handel direct indien je een vervanger moet regelen.

Veld- en zaalreglementen
Wil je meer over veld- en/of zaalhockey reglementen weten, ga dan naar de website van de KNHB. Wist je dat hier ook briefings, beeldmateriaal en oefenstof te vinden is? Interessant genoeg dus!

Digitaal wedstrijdformulier
Direct na de wedstrijd voer jij als scheidsrechter de stand en eventuele bijzonderheden in via het Digitaal Wedstrijdformulier (DWF) in. Zorg dat je over een inlogaccount en de wedstrijdcode beschikt.

Het DWF is via de website te benaderen of via de app (zie ook Website & communicatie).